Måndag 23 december – Årets julklapp 2018

Nedräkningen till julafton är igång och därmed också förberedelserna inför årets julklappsinhandling. Som inspiration inför de stundande köpen har vi i 2019 års adventskalender sammanställt årets julklapp* de senaste 24 åren, givetvis med en arbetsrättslig touch!


Årets julklapp 2018 var det återvunna plagget, vilket speglade det växande intresset för hållbara alternativ och återvinning. Efter att arbetsbristprocesser har genomförts saknar arbetsgivaren under en period i regel fri anställningsrätt och måste i första hand ta tillbaks de anställda som har blivit uppsagda. Under vilka förutsättningar har tidigare medarbetare företrädesrätt till återanställning och vilken roll spelar kollektivavtal, verksamhetsområde och den tidigare medarbetarens kvalifikationer? Under vilka former måste den anställde anmäla sitt intresse för återanställning och gäller den rätten trots att man påbörjat en ny anställning?

Vill du veta mer om hur reglerna fungerar utanför julklappsutdelningen? Hör av dig till Hannes Snellmans arbetsrättsgrupp.


* Årets julklapp utses årligen av HUI Research AB.


Gå tillbaka till adventskalendern | Prenumerera på adventskalendern