Måndag 2 december – Årets julklapp 1997

Nedräkningen till julafton är igång och därmed också förberedelserna inför årets julklappsinhandling. Som inspiration inför de stundande köpen har vi i 2019 års adventskalender sammanställt årets julklapp* de senaste 24 åren, givetvis med en arbetsrättslig touch!


Årets julklapp 1997 var det elektroniska husdjuret. Forskning visar att hundar på jobbet medför positiva hälsoeffekter för såväl hundägaren som dennes kollegor. Samtidigt aktualiseras andra hänsynstagande, som till exempel medarbetares allergier. Frågan vi ställer oss då är: kan en allergi utgöra en funktionsnedsättning på sätt som triggar diskrimineringslagstiftningen? Om så är fallet, ska det automatiskt få företräde framför ett behov av att ta med sig hund på jobbet? Hur ska kollektivets hälsa vägas mot individens?

Vill du veta mer om hur reglerna fungerar utanför julklappsutdelningen? Hör av dig till Hannes Snellmans arbetsrättsgrupp.


* Årets julklapp utses årligen av HUI Research AB.


Gå tillbaka till adventskalendern | Prenumerera på adventskalendern