Måndag 9 december – Årets julklapp 2004

Nedräkningen till julafton är igång och därmed också förberedelserna inför årets julklappsinhandling. Som inspiration inför de stundande köpen har vi i 2019 års adventskalender sammanställt årets julklapp* de senaste 24 åren, givetvis med en arbetsrättslig touch!


Årets julklapp 2004 var platt-TV:n. Ny teknik ersätter ständigt den gamla, vilket ställer stora krav på anställda att hålla sig uppdaterade, särskilt inom teknikintensiva branscher. Är det arbetsgivaren som ska se till att den anställde kan hantera nya tekniska lösningar? Hur mycket måste den anställde själv utbilda sig för att hänga med? Får det ske på arbetstid? Och hur är de arbetsrättsliga reglerna anpassade till situationer där teknik konkurrerar ut anställda när modernisering gör att vissa tjänster helt enkelt försvinner? Hur ser arbetsbristuppsägningar och omorganisationer ut i ljuset av AI?

Vill du veta mer om hur reglerna fungerar utanför julklappsutdelningen? Hör av dig till Hannes Snellmans arbetsrättsgrupp.


* Årets julklapp utses årligen av HUI Research AB.


Gå tillbaka till adventskalendern | Prenumerera på adventskalendern