Måndag 16 december – Årets julklapp 2011

Nedräkningen till julafton är igång och därmed också förberedelserna inför årets julklappsinhandling. Som inspiration inför de stundande köpen har vi i 2019 års adventskalender sammanställt årets julklapp* de senaste 24 åren, givetvis med en arbetsrättslig touch!


Årets julklapp 2011 var den färdigpackade matkassen, som för många har förenklat middagsplaneringen och inneburit en betydande tidsbesparing. Bolag strävar i regel efter att effektivisera sin organisation och hitta nya lösningar som sparar såväl tid och resurser. Ibland kan sådana omorganisationer resultera i att vissa tjänster försvinner eller förändras i grunden. Det aktualiserar frågor om vilka möjligheter arbetsgivaren har till att säga upp personal och ensidigt ändra anställningsvillkor. Finns det situationer då anställda måste acceptera nya arbetsuppgifter och kanske även lägre lön? Vad innebär egentligen begreppet arbetsbrist och gäller ”sist in, först ut” undantagslöst?

Vill du veta mer om hur reglerna fungerar utanför julklappsutdelningen? Hör av dig till Hannes Snellmans arbetsrättsgrupp.


* Årets julklapp utses årligen av HUI Research AB.


Gå tillbaka till adventskalendern | Prenumerera på adventskalendern